De YogaZaak / Blog / Mama is vrij

Mama is vrij

Zondag moederdag. Ook moeders* hebben behoefte aan een dag niets doen. Gewoon helemaal niets. Geen mensen, geen gezin, geen vragen, geen huishouden.  Gewoon een boekje en verder niks.

Sabbatical

Sinds een paar weken heb ik sabbatical en dat is … heerlijk! Niet-moeten, dat is pas fijn. De verplichting naar een werkgever is er niet meer. En dat is voor het eerst sinds mijn eerste werkdag bij de politie op 6 mei mei 2002. Eigenlijk gaat deze verplichting veel verder terug. Na mijn afstuderen in 2000 (Nederlands Recht is way back) ben ik gelijk serieus gaan werken aan mijn carrière. En daarvoor, in mijn studententijd en tijdens de middelbare school, heb ik nooit zonder werk gezeten. Werkgevers heb ik al sinds mijn 16e, soms wel 2 of 3 tegelijk. Altijd heb ik gewerkt, parttime of meer dan fulltime. Met mijn werkethos is niks mis.  

Terugkijkend ben ik 2 keer een paar maanden afwezig geweest, maar dat was na bevallingen en telt niet mee als vrij zijn. Dat was vooral bijkomen … Wanneer heb jij een sabbatical** gehad? En dan bedoel ik geen vakantie van 3 weken (dat is een mini-pauze) , maar écht vrij zijn voor een paar maanden. 

Niets doen?

Niets doen is nieuw. Eerlijk gezegd is stilzitten niks voor mij. Hoewel ik yoga en meditatie geef en zelf doe, dan nog zit mijn hoofd vol met allerlei ideeën. Dat proces begint al als op opsta. Inmiddels ken ik mezelf best aardig na al die jaren, dus dan maak ik daar maar gebruik van. Hersenspinsels op papier zetten, mails versturen, socials bijwerken etc doe ik het liefst in de ochtend. Dat werkt voor mij en vind ik fijn. Dus De YogaZaak en Crowdmotion gaan gewoon door, het ondernemerschap bevalt me prima. Niet onbelangrijk detail, dit voelt niet als werken. 

Veel rollen

Het mooie van deze periode is het ontbreken van druk en haast. Gewoon alles op z’n tijd. Lummelen toestaan, een serie kijken midden op de dag, een wandeling maken als ik daar zin in heb. In huis rommelen, het liefst als Vriend en Kind er niet zijn. Het huis voor mij alleen. 

Natuurlijk gaan sommige dingen gewoon door. Zoals het zijn van moeder, dat is een meer-dan-fulltime baan. Het zijn van thuiskapster en masseur voor Vriend. En natuurlijk het zijn van huishoudster en kok. En nog veel andere rollen, you name it: organiseren van etentjes, opvang, speeluitjes, logeerpartijen. Tja, als moeder* heb je dus veel rollen tegelijk.  

Mama is vrij vandaag!

De Heilige Zaterdag

Daarom is het lekker, nee een must om met zeer grote regelmaat me-time in te lassen. Bij mij is elke zaterdag mijn vrije dag: uitslapen (ook als is dat maar tot 08:00 uur), thee & koffie & ontbijt op bed (ja, dat maak ik zelf) en een boekje lezen. Vriend en Kind zijn hier inmiddels aan gewend en roepen gekscherend “Mama is vrij vandaag!” en laten me steeds meer met rust. Ook al word ik een klein beetje belachelijk gemaakt en somt Vriend op wat hij allemaal heeft gedaan in het huishouden (vreemd trouwens dat vrouwen dat nooit doen!), dan nog is het heerlijk om schaamteloos de hele dag in huispak te lopen. 

En stel nou dat er tóch iets is gepland op De Heilige Zaterdag, dan wordt mijn vrije dag gewoon verplaatst naar zondag. 

mama is vrij

Een dag zonder planning, zonder programma, zonder afspraak, zonder prikkels is een afspraak die je met jezelf en je omgeving maakt. Die je moet maken. Het enige moetje. Werk, gezin, vriendinnen, moeten sporten, moeten ontspannen leveren allerlei verplichtingen en druk(te) op. Wat betreft werk is stress beroepsziekte nummer één. Burn-out en meer thuiswerken (door corona) heb ik nog niet eens genoemd. Onthaasten, solo-tasking maakt je een blijer, vrolijker en leuker mens/ouder/collega. 

Gezond egoïsme

Wat heeft dit met yoga te maken? Alles! Goed slapen, rusten, aandacht voor jezelf, ook dat is yoga. Bewustzijn, ergens bewust mee bezig zijn, zijn in het moment, verdiept zijn in je boek, stilstaan in het moment. Dat is mindfulness. Een betere wereld begint bij dit soort momenten, gezond egoïsme. Zelfzorg, gun jezelf dit soort dagen. Misschien doe je dat al. Af en toe een uurtje, af en toe een dagje. Mijn advies? Doe dat vaker, een vaste dag in de week, hoe druk je het ook hebt! Juist dan. 

Een betere wereld begint bij gezond egoïsme. 

Heb je hier moeite mee? Of vind je het een k.t-blog omdat je teveel me-time hebt en juist behoefte hebt aan gezelschap en meer prikkels? In beide gevallen kan ik je helpen met het vinden van een juiste werk-privé balans of verbinding maken met anderen. 

 

Vanaf nu: Elke Zaterdag Moederdag.

Namaste. 

 

*en vaders! Er zijn natuurlijk ook veel vaders die deze rollen vervullen!

** Tim Ferriss noemde dit een mini-pensioen in “Een werkweek van vier uur” 

Deel dit artikel

Yoga in uw bedrijf is altijd maatwerk.

Ik kom graag langs om kennis met u en uw bedrijf te maken.
Door alvast een aantal vragen te beantwoorden kan ik doelgericht op uw aanvraag in gaan. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.