De YogaZaak / Blog / 2020, ontdek jezelf 2.0

2020, ontdek jezelf 2.0

Bridget Jones

Het is 5 januari 2020 en de aftakeling is steeds zichtbaarder: dik, klein, bril, scheve tanden en grijs. Dit klinkt als een fragment uit het dagboek van Bridget Jones. Alleen is dit mijn fragment.

De weegschaal geeft een kilo of 4 te veel aan. Best leuk hoor, dat intermittent fasting. Maar als je weer “normaal” ontbijt zijn er opeens 3 kilo bijgekomen, die blijven vastplakken op het buikgebied. Recent is mijn lengte opgemeten. Al jaren ga ik uit van 1.64 m, nu blijk ik bijna 2 cm (!) kleiner te zijn. Gekrompen! Onmogelijk, dat gebeurt toch alleen bij bejaarden?

In 2016 zijn -na 28 jaar met bril en lenzen- mijn ogen gelaserd, wat een heerlijkheid. Totdat ik mezelf de laatste tijd betrap op het steeds slechter kunnen zien en lezen op m’n telefoon. En lijkt het zicht veraf ook minder scherp. De opticien windt er geen doekjes om:”Een leesbril, het past bij de leeftijd mevrouw.”

Nog erger, ik moet ook aan de beugel. Kaken worden smaller en tanden staan steeds schever. Volgens mijn tandarts “kan ik oud worden met een scheef gebit en ga ik er echt niet dood aan”, maar mooi is anders. En grijze haren poppen overal op.
Kortom, iets met ouderdom en gebreken.

Horoscoop

Laten we dit nieuwe jaar vooral positief bekijken. Horoscopen boeien me enorm, vooral als ze gunstig zijn. Als ik de mijne (Ram) mag geloven, wordt 2020 een sterk en uitbundig jaar (Bron: Tijd voor Spiritualiteit en Horoscoop Tarot).

“Nu kun je eindelijk alles uit jezelf halen en volledig voor je doelen gaan! Als de afgelopen jaren wat stroever en moeizamer verliepen (dat klopt), dan kun je dit jaar de vruchten plukken van je doorzettingsvermogen (yes!). Een positief jaar met veel uitdagingen en kansen op carrièregebied. Het is een uitstekend moment om nieuwe kansen te vinden of je persoonlijke en professionele vaardigheden bij te werken.” So far, so good.

En de gezondheid? “Gebruik dit jaar om al je slechte gewoonten en persoonlijkheidstrekjes onder de loep te nemen. Natuurlijk is sporten een geweldige manier om zowel je lichaam als geest een oppepper te geven, dus probeer er tijd voor vrij te maken in je drukke agenda. Met discipline als toverwoord.”

Omdenken

Klinkt bemoedigend en eerlijk gezegd, heb ik alle vertrouwen in mezelf. En daar gaat het uiteindelijk om. Met doorzetten, discipline, dromen en doelen stellen kun je heel veel groeien. Toch maar bij een loopclubje om me -na 11 jaar afwezigheid- klaar te stomen voor de Dam tot Dam-loop. Ook goed voor die kilo’s en tot die tijd heeft mijn partner meer om van te houden. (Buiten) bewegen is heerlijk, het maakt je hoofd leeg, geeft een voldaan gevoel en maakt je trots. Natuurlijk blijft yoga een bijna dagelijks ritueel.

Iets kleiner dan in mijn paspoort staat vermeld, een modieuze leesbril en maximaal 2 jaar een beugel. Zo erg is dat allemaal niet. En grijze haren kunnen geverfd worden, kan wel maar moet niet.

Omdenken relativeert. Hulde aan positief denken! Een positieve mindset maakt je dag een stuk leuker. Laten we het niet houden bij die ene dag.
Voor zover een “nieuwe, betere fysieke versie van mezelf”. Mijn body 2.0 in 2020: relativeren en doorzetten.
Hoe ziet dat er voor jou uit? En hoe ga jij dat bereiken?

Meer dan dat

Volgens de yogafisofie is het lichaam slechts een omhulsel. Het is zeker fijn om letterlijk goed in je vel te zitten, maar het gaat om meer dan dat. Steeds meer zie ik dat mensen op zoek zijn naar een zinvol, betekenisvol leven. Als materieel gezien alles is bereikt (carrière, gezin, mooie woning, vaak en ver op vakantie), wat volgt er dan? Wat geeft meer voldoening? Wil je meer betekenen voor je omgeving, je gezin, je buurt? Of is het totaal iets anders? En hoe kom je daar dan achter?

Ware rijkdom zit van binnen. Vaak gehoord en het lijkt wel een cliché te worden, toch is het zo. De zoektocht naar jezelf, je nuttig en waardevol voelen, is een reis naar binnen. Persoonlijke groei duurde bij mij jaren en blijft een continu proces. Waar doe ik het eigenlijk voor? Wat maakt mij waardevol en tevreden? Wat zijn mijn persoonlijke waarden? Wat is belangrijk om gelukkig te zijn?

Mezelf 2.0

Voor mij zijn dat heel basale dingen, met bovenaan gezondheid en vitaliteit. Als ik niet gezond zou zijn -voor mij is dat ziek, niet fit, uitgeput zijn- dan valt de rest weg. Dat betekent er niet kunnen zijn voor een ander, geen yoga, geen plezier, geen liefde, geen persoonlijke groei. Allemaal zaken die ik heel waardevol vind en mijn leven zinvol maken.
Wat is dat voor jou?

Karin 2.0 is er eigenlijk al. Die is er altijd geweest.
Waar het om gaat, is dat je weer wordt wie je eigenlijk al bent. Vergeet goede voornemens, vergeet intenties, maak die reis naar binnen en ga op onderzoek uit:
Hoe ziet jouw versie 2.0 eruit? Die er dus eigenlijk altijd al was.

Namaste.

Deel dit artikel

Yoga in uw bedrijf is altijd maatwerk.

Ik kom graag langs om kennis met u en uw bedrijf te maken.
Door alvast een aantal vragen te beantwoorden kan ik doelgericht op uw aanvraag in gaan. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.