De YogaZaak / Blog / Ben je eigen Chief Happiness Officer

Ben je eigen Chief Happiness Officer

Allemaal druk 

Rijk, gelukkig en gezond, willen we dat niet allemaal zijn? Maar…geen tijd, geen zin en veel te druk. Vooral dat laatste. Als ik de media mag geloven, zijn we bijna allemaal gestrest, opgebrand of dreigen we om te vallen. Op het werk en dan vooral bij overheidsinstanties als politie, zorg en onderwijs lopen we op ons tandvlees. De werkdruk is hoog, het personeel te weinig om nog maar te zwijgen over een stukje waardering. En dan vooral het gebrek hieraan. 

Waarom blijven we dit doen? Uit loyaliteit, omdat we doeners zijn en dienstbaar willen zijn aan de samenleving. Omdat het onze roeping is hulp te verlenen aan hen die dat behoeven. Dat staat in de wet omschreven, althans voor politieambtenaren. Omdat we gezamenlijk een heftige klus klaren en er alles aan doen om het tot een goed einde te brengen. 

Hoe gaat het met jezelf aan het eind van een lange en intensieve werkdag? Geen zin, geen tijd en uitgeblust. En dan toch doorrennen naar de supermarkt, school of opvang. Als alles thuis op orde is, wil je nog maar 1 ding. Lekker lui hangen op de bank, Netflixen, de boel de boel laten. Laat me met rust. 

Terwijl we eigenlijk streven naar een rijk, gelukkig en gezond leven. Vol energie, positiviteit, geen stress, geen haast, geen gezeur van de baas (of dat nou je werkgever of je partner is…). En dat terwijl we slank en fit zijn. Maar hoe doe je dat dan?

Pak de regie

Pak zelf de regie en ben je eigen Chief Happiness Officer (CHO). Overgewaaid uit Amerika (where else) kennen we de CHO sinds een paar jaar ook in Nederland. 

“Een chief happiness officer (CHO) is iemand die zich bezighoudt met het stimuleren van het werkgeluk van personeel binnen een bedrijf of organisatie. Een chief happiness officer (CHO) heeft als belangrijkste taak ervoor te zorgen dat werknemers zich prettig voelen op de werkvloer. Het beroep van CHO is ontstaan uit het toenemende besef dat werkgeluk een belangrijke voorwaarde is voor het leveren van prestaties op het werk.” (Bron: vacatures.nl)

Dat klinkt als een heel mooie functie: Het gaat om werkgeluk bij werknemers te vergroten. Fijn dat een ander jou en een bedrijf of organisatie hierin kan begeleiden en motiveren. In het belang van het bedrijf gaat het om presteren en resultaten behalen. Vanuit dat oogpunt helemaal begrijpelijk, maar ik kijk liever naar “een betere wereld die begint bij jezelf”.  

Wil je het naar je zin hebben op je werk, betekenisvolle werkzaamheden verrichten in een prettige werksfeer, met fijne collega’s en een leidinggevende die jou alle ruimte geeft in de inrichting van je werk en in je ontwikkeling. Wil je een onthaaste moeder/vader zijn die quality time heeft voor partner, kinderen, opa/oma. Wil je letterlijk lekker in je vel zitten, fit en gezond zijn en nog voldoende energie overhebben voor al die andere dingen? Dan begint dat bij een keuze, namelijk te kiezen voor jezelf.  

Wees moedig 

In november heb ik me laten inspireren tijdens Maximum Potential en Brave New Media World. Daar ging het onder andere over DOEN en MOED hebben.

Voor mij is dat: 
Lef hebben om de stoute schoenen aan te trekken
Lef hebben om nee te zeggen tegen zekerheid
Lef hebben om ja te zeggen tegen mezelf en vrijheid
Lef om mezelf in het diepe te gooien zonder exact te weten waar ik in godsnaam uitkom
Lef om het “moeten” los te laten
Lef om überhaupt los te laten.

Bij mij gaat het om de keuze volledig voor mezelf te kiezen, voor mijn gezin, voor mijn bedrijf. Langzaamaan de politie loslaten. Meer vrijheid en minder moeten. Hiermee zeg ik niet dat jij ook ontslag moet nemen, maar maak een keuze voor wat goed is voor jou. Wat heb jij nodig om gelukkiger te zijn? Betekent dat, dat je dingen moet schrappen? Vaker “nee” zeggen tegen je baas en dus grenzen aangeven en “ja” zeggen tegen jezelf? The joy of missing out? Even niet bereikbaar zijn en die verdomde telefoon wegleggen? Of heb je wat anders nodig?

Maak een keuze

jumping happiness

Keuzes maken vergt lef. Angst houdt ons tegen, maar waar ben je dan eigenlijk bang voor?
Moedig zijn, dat zouden we vaker moeten doen. 
Om te groeien. 
Om 10 stappen verder te komen.
Vertrouw op jezelf. De omgeving verandert namelijk niet. Of dat nou het bedrijf is waarvoor je werkt of de mensen om je heen, je gezin. De enige die kan veranderen, die keuzes kan maken, dat ben jijzelf.

Een voormalig hoofdcommissaris riep het jaren geleden al: “Ben je eigen hoofdcommissaris”. En hij heeft gelijk! Ben je eigen chief happiness officer. En voor alle politiecollega’s: Ben je eigen chief happiness police officer 😉 De stap naar een klein beetje meer geluk, begint bij jezelf.

Behoefte aan een inspirerend gesprek? Je weet me te vinden.

Namaste

Deel dit artikel

Yoga in uw bedrijf is altijd maatwerk.

Ik kom graag langs om kennis met u en uw bedrijf te maken.
Door alvast een aantal vragen te beantwoorden kan ik doelgericht op uw aanvraag in gaan. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.