De YogaZaak / Blog / Dankbaarheid in 2020

Dankbaarheid in 2020

Niet – niet

Contemplerend over dit bizarre jaar, kunnen we gemakkelijk een optelsom maken van wat allemaal niet mogelijk was. Deze blog gaat vooral over wat juist wél kon. Uiteraard met respect voor mensen die dierbaren verloren hebben aan C (of wat anders), wiens bedrijf is omgevallen. Of als je je hoofd nauwelijks boven water kunt houden. Hulde aan de mensen in dit verhaal. Zij zullen zich hierin vast herkennen 😉

I love India-reis

Met z’n zessen uit eten in een Indiaas restaurant. Met z’n zessen! In een restaurant! Kennismaken met de reisgenoten in aanloop naar de India-reis. En wat was het geweldig! C was een vreemde ziekte in Wuhan, ver weg. Wij waren in Incredible India aan het genieten. Van chai, wederzien van vrienden, bootje varen op de Ganges, yoga ofcourse, heerlijk eten, de zon en zoveel meer. Achteraf gezien waren we hier nét op tijd. En ook op tijd weer terug in NL…Dat maakt het nog bijzonderder. Vrienden daar hebben het zwaar, dus geld opgestuurd. Want dat kunnen wij, rijk als we zijn. 

Yoga

Van de huiskamer naar Zoom en naar buiten. En een combinatie daarvan. Van 8 yogis in mijn woonkamer naar 8 yogis via Zoom. Van 2 yogis binnen naar 24 (!) buiten in het Noorderpark. Want daar is alle ruimte, het is groen, gezond in de buitenlucht en het mag. Yoga op de zondagochtend verbindt bewoners uit Amsterdam Noord met elkaar. We leren elkaar kennen, drinken thee en kletsen wat na afloop. Want wát is dat fijn, juist nu. 

Tussendoor ook nog evenementen georganiseerd bij de APGS (politie). Met bijzondere gasten die ons vertelden over Shiatsu en Wim Hof. En wij mochten het ook zelf ervaren. Verder nog wat workshops verzorgd, want in de buitenlucht was heel veel mogelijk. 

Lief en leed delen met de buurtyogis. De één had C, de ander wachtte op de uitslag. Veel gelachen, soms gehuild. Ieder in haar waarde laten. Elkaar wekelijks spreken, horen, ondersteunen. Coachen, motiveren, vooruitkijken. Namasthee en zomerlunch. 

Tekeningen

Dankbaar voor de ontelbare tekeningen van mijn dochter. Nog maar 8 jaar en nu al kunstzinnig. De mooiste worden bewaard, met teksten als “van alle mama’s op een rij, is er niemand zoals jij”. En ja, die is overgenomen van een tegeltje. Maar wat maakt het uit. Dankbaar voor Q-time na het thuisonderwijs en haar speelsheid, zoals touwtje springen in de keuken (onophoudelijk!). Werkt aanstekelijk en nodig na al die C-kilo’s. Of is het de beginnende overgang…

Girlfriends

In 45 jaar zijn er zoveel mooie vriendschappen ontstaan. In de brugklas, tijdens de studie, op het werk, door yoga. Tussendoor konden we elkaar soms live zien (yes!), maar vaak ook niet. Videobellen met een wijntje erbij (Ik heb m’n naam hoog te houden) of ouderwets bellen. Nog ouderwetser, mooie kaartjes versturen en ontvangen! Mooie teksten als “De tijd verzacht en geeft weer kracht en inspiratie om verder te gaan”, “Je kunt het!”, “Een kleinigheidje omdat ik erg waardeer wat je allemaal neerzet in de wereld”, “2021, een jaar waarin C verdwijnt en jij je dromen waar kunt maken.”  

Bezoek van collega’s, meestal voor een Thaise massage. Goed moment om bij te kletsen en te lachen, heel veel lachen.   

Buiten

(Bijna) niets fijner dan buiten zijn. De hoofdstand en wandelen in het park, zonnen in Wijk aan Zee, fietsen naar de buurtsuper, atletiek op de nieuwe baan in Elzenhagen, genieten van de hittegolf in Drenthe, wandelen op Texel, skaten op Zeeburg, oogsten in de moestuin (Noordoogst) en kirtan bij een vuurceremonie (Sada Shiva Dham).

Nieuwe dingen leren

Leergierig als ik ben, zijn er mooie modules en trainingen voorbijgekomen. Hatha yoga, mindfulness, boeddhisme en Thaise Yoga Massage. Bijna alles fysiek, dus bij elkaar komen en met elkaar. Wat fijn! Niet te vergeten het ijsbad (WHM), die kou vergeet ik zeker niet…

Kennis doorgeven en massages geven. Aan buurtvrouwen, yogis, collega’s. Iedereen verdient een massage, vooral de collega’s met ptss. Die help ik graag. Straks mag het weer. 

Dankbaar en tevreden

Vaker schreef ik over dankbaarheid en tevredenheid. Thema’s die altijd terugkomen in mijn yogalessen. Dankbaar voor het bovenstaande, alles wat wel kon. Dankbaar voor wat overblijft (want het is droog onder de paraplu):

 • Gezond zijn
 • Gezonde moeders
 • Meer rust, minder haast
 • Vriendschappen, De Yogameisjes
 • Alle yogis die dit jaar zijn meegelift, gebleven en zijn teruggekomen
 • “Mild Worden”, een gedicht over compassie en zelfliefde
 • Geven en delen. Yoga(lessen), Thaise massage, oprechte aandacht
 • Het Luisterend Oor van mijn collega
 • Fijn huis met Het Mooie Gezin
 • De Lieve Buurvrouw
 • Ondernemende collega-vrienden
 • Positief Denken
 • Positief Denkende collega’s
 • Boeddha’s wijze lessen.

Kortom, ik ben rijk. Dankbaar en tevreden voor alles en iedereen dat er al is. En hiervan genieten. Kom maar op, 2021! 

Namaste. 

Deel dit artikel

Yoga in uw bedrijf is altijd maatwerk.

Ik kom graag langs om kennis met u en uw bedrijf te maken.
Door alvast een aantal vragen te beantwoorden kan ik doelgericht op uw aanvraag in gaan. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.