De YogaZaak / Blog / Mijn vader, mijn guru

Mijn vader, mijn guru

De wijze lessen van mijn vader.

Guru?

Een guru (ook wel: goeroe), is een spiritueel leraar of gids. Heeft iedereen een leraar in zijn/haar leven? Ik weet zeker van wel. Wie is dat voor jou? Is dat een docent op school, een yogi, een buurman, je broer, een topondernemer? Of misschien wel je vader of je partner? Van wie heb jij belangrijke levenslessen gekregen? Wie heeft jou geïnspireerd? Bij wie kon jij altijd terecht voor advies? Aan wie durfde jij de meest stomme vragen te stellen? Iemand die jou altijd respecteerde, in je waarde liet en geen oordeel over je had. Iemand die je de kleine kneepjes van het vak leerde en je wijze lessen gaf.

Inspirerende man

Ik (vrouw) heb het nu over de belangrijkste man in je leven, jouw inspirator. Jouw Grote Voorbeeld. Ervan uitgaande dat ik zeker 90+ word, ben ik nu ongeveer op de helft van mijn leven. Terugkijkend zijn er meerdere inspirators. Mensen die kennis hebben overgedragen, veel levenservaring hadden. Mensen die wijze raad gaven in geval van liefdesverdriet of ander verdriet. Zoals het zakken voor het eindexamen, pijn door lelijke, kwetsende woorden. Mensen die nuchter reageerden op vreselijk werkgeverschap, misselijk gedrag van  collega’s, onbegrijpelijk gedrag van vriendinnen. 

Herkenbaar? Zonder namen te noemen, ging het bij mij om superslimme klas- en studiegenoten, mijn eerste yogaleraar in Rotterdam, mijn beste vriend in Rotterdam, mijn yogaleraar in Ilpendam, mijn lieve opa, mijn eerste chef bij de politie, mijn huidige partner. 

Mijn vader!

Toch springt één persoon eruit als Mijn Guru. Vorige week zou hij 73 geworden zijn, mijn lieve vader Frans. Helaas in 2013 veel te vroeg overleden. Hoewel er geen bloedband is (want geadopteerd), heb ik geen moment getwijfeld aan de vader-dochter band die we hebben. Al sinds dat ik klein was, gaf hij mij Wijze Lessen mee. Ook al begreep ik die toen niet altijd. Zelf had hij een onstuimige jeugd als gevolg van zijn aan alcohol verslaafde vader.

Elk huisje heeft zijn kruisje, Karin. Als ellende bij een ander mij verbaasde. Trek je niets aan van wat anderen van je vinden! Die is me al-tijd bijgebleven en heeft me sterk gemaakt. Ik heb het volle vertrouwen in mijn eigen koers. Pak je kans om te studeren, ik had het wel gewild maar er was geen kans, geen geld. Natuurlijk heb ik dat gedaan, ik was de eerste in de familie die naar de universiteit ging. En zo waren er nog vele wijze uitspraken. 

Wijze Lessen

Pas later, toen ik wijzer en volwassen was, toen ik meer wist over yogafilosofie en boeddhisme, realiseerde ik dat mijn vader Mijn Guru, Mijn Buddha was. Altijd lief voor anderen, vriendelijk en kalm. Vrienden waren altijd welkom bij ons thuis.  Hij had respect voor een ieder, ongeacht beroep, rang, leeftijd of afkomst. 

Nu een Groot Gemis, maar zijn lessen blijven voor altijd. Bij kleine en grote (levens)vragen denk ik hier vaak aan terug. Wat zou mijn vader hiervan vinden? Wat voor advies zou hij geven? 

Ik hoop, ik wens dat ook ik mijn Wijze Lessen aan mijn dochter doorgeef.

Hoe is de band met jouw vader? Is hij een Inspirator? Of is jullie relatie juist complex, moeizaam? 

Overigens … naast mijn vader staat mijn lieve moeder. Ook zij gaf Wijze Lessen, natuurlijk! Misschien gaat het bij jou niet om je vader, maar is je moeder jouw Guru. 

Namaste. 

avondvierdaagse met gezin

Deel dit artikel

Yoga in uw bedrijf is altijd maatwerk.

Ik kom graag langs om kennis met u en uw bedrijf te maken.
Door alvast een aantal vragen te beantwoorden kan ik doelgericht op uw aanvraag in gaan. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.