De YogaZaak / Blog / Rijkdom

Rijkdom

Een Rijk Leven leiden, dat willen we allemaal. Maar wat betekent dit eigenlijk? Ik ben nét terug uit India en wil graag mijn visie op rijkdom met je delen.  

Geld

Bij rijkdom denken we direct aan geld, aan financiën. Gebrek hieraan geeft stress en onrust, (meer dan) voldoende geeft berusting en minder zorgen. Veelal streven we in ons leven naar een goede baan, lees: een goed betaalde baan. Elke stap die je op de carrièreladder maakt, zou je financiële positie vergroten. Dit geeft meer mogelijkheden: een (groter) huis kopen, vaker op vakantie gaan etc. Hoe jij dit ziet en invult, is afhankelijk van de betekenis die jij al vanuit je jeugd hebt meegekregen en verder is ingekleurd door je (sociale) omgeving. 

Gezondheid

Ruim 40 jaar dacht ik aan het bovenstaande. Een goede baan, een eigen huis, alles op de rit hebben, dat is rijkdom. In zekere zin voelt dat ook zo, bepaalde zekerheden hebben is best fijn. Totdat je ontdekt dat je niet gelukkig bent in je werk, dat het krijgen van een kind een lange en pijnlijke weg is. Dat er “altijd wel iets is” wat je van je stuk brengt.  

Verdieping in yoga -niet in de asanas, wel in de filosofie- gaf mij inzicht. Hoe sta je in het leven? Wat is belangrijk? Wat is je purpose? Wat wil je anderen meegeven? Zoals mijn eerste yogameester zei over werk & ambitie:“Iedereen doet maar wat.” 

Hier heb ik smakelijk om gelachen, maar er zit een kern van waarheid in. Als ik me verbaasde op mijn werk (over onbegrijpelijke en onlogische uitspraken, beslissingen en processen), dan dacht ik terug aan deze uitspraak.

Mijn yoga-reis was ook een wake-up call over gezondheid, die van mezelf en van anderen. Fysiek en mentaal gezond zijn, fit zijn, op je voeding letten, in balans zijn (een goede werk-privé verhouding blijft een uitdaging! Ook voor mij) en goed slapen zijn de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Inmiddels is het zo belangrijk, dat ik van mijn passie mijn werk heb gemaakt. Niet alleen via yoga vanuit De YogaZaak, maar ook via Gezond in Zuid. Als specialist bij het buurtteam ondersteun ik Amsterdammers in het verbeteren van hun gezondheid. Hoe cool is dat! 

Wat is rijkdom voor jou? 

Vriendschap

Wat is rijkdom nog meer? Lieve, fijne mensen om je heen hebben is goud waard. Friends come & go, bij elke levensfase horen bepaalde vrienden, vriendinnen, vriendschappen. Een kern van vaste vrienden blijft en soms krijg je er nieuwe vrienden bij. Sinds mijn reizen naar India zijn er nieuwe vriendschappen ontstaan. Social media en whatsapp maken het mogelijk snel en gemakkelijk contact te houden met deze vrienden. Van gids tot tattoo-artist, van verkoopman tot politieman, van masseur tot tuktukdriver. Allemaal hardwerkende mensen, sommige als zelfstandige, sommige in loondienst. Hard voor weinig om, als kostwinner, hun familie en gezin te onderhouden. 6 à 7 dagen per week, minimaal 10 uur per dag voor een maandsalaris van een paar honderd euro. 

Rijkdom delen

En toen kwam covid, wat voor ons allemaal impact had. Op onze gezondheid, economische positie, onze visie op duurzaamheid en nog veel meer. In Nederland, één van de rijkste landen ter wereld, was er volop ondersteuning. In India daarentegen totaal niet. Al mijn vrienden waren veelal afhankelijk van  ons, toeristen en ze kregen geen enkele financiële ondersteuning. Vanuit Nederland heb ik wat geld ingezameld en zo kon ik mijn vrienden diverse keren ondersteunen. Vanaf dat moment wilde ik mijn financiële rijkdom delen.

India-reis januari en oktober 2023

Na 3 jaar covid ben ik in januari weer naar India gegaan om mijn vrienden te zien en de reis van oktober voor te bereiden. Met een tas vol speelgoed en knuffels heb ik heel wat kinderen blij kunnen maken. Met een kleine groep reizigers en met nóg meer tassen konden we in oktober nog meer kinderen te ondersteunen, zoals kinderen in het weeshuis Ramanas garden in Rishikesh. Daarnaast hebben we met veel plezier gebruik gemaakt van de diensten en producten van mijn vrienden, 

Het weeshuis  bracht me terug naar mijn eigen verhaal: ooit te vondeling gelegd in Bangladesh (althans, zo gaat het verhaal), terecht gekomen in een weeshuis in Dacca en geadopteerd door Nederlandse ouders. Wat een geluk … The best of both worlds, zo benoem ik het jegens mijn Indiase vrienden. En geluk, rijkdom, moet je delen, toch?

Missie

Graag wil ik je voorstellen aan één van mijn vrienden: Dhananjay (Deer), een zeer hardwerkende tuktuk-driver in Varanasi. Die helpen we graag, zodat zijn dochters een goede opleiding krijgen.

4 à 5 maanden is hij non-stop aan het werk en tussendoor gaat hij af en toe terug naar zijn grote gezin, die 60 km verderop woont. 2 dochters van 17 en 15 en 3 zoons van 10, 8 en 6. Mijn missie is dat de opbrengst van mijn India-reizen vooral naar vrienden zoals Deer gaat. Natuurlijk nemen we ook speelgoed mee, maar het best helpen we ze door te investeren in hun familie, hun toekomst, het bevorderen van opleidingskansen van meiden. 

Maart 2024

Mijn liefde voor India, haar natuur, het heerlijke eten, de rijke cultuur en de lieve mensen, wil ik graag met je delen. Daarom ga ik elk jaar naar India en neem ik kleine groepen mee (7-10 reizigers) tijdens de I love India-reis.

In 12 dagen bezoeken we Noord-India en laat ik je kennismaken met dit bijzondere land, de cultuur en haar bevolking. Never a dull moment, er gebeurt altijd wel wat. We bezoeken de heilige hindu-steden Rishikesh en Varanasi -gelegen aan de Ganges- en boeddhistische pelgrimsplaats Sarnath, waar Boeddha zijn 1e preek hield en de Taj Mahal in Agra. En zijn veel activiteiten (sunrise op Kunjapuri mountain, hiken, raften en yoga), maar er is ook genoeg vrije tijd. Bijzonder aan de maart-reis is het vieren van het lentefeest Holi, de overgang van oud naar nieuw (je weet wel, het festival waarin hindoes gekleurd poeder in de lucht en naar elkaar gooien).

Trishanka ging met me mee in oktober: 

Echt hoe bijzonder om het van dichtbij mee te maken. Jouw hart is groot en genereus. Ben blij dat wij via jou de echte mensen ook een kans geven. Zo dankbaar.

Een avontuurlijke rondreis, die dus anders is dan alle andere rondreizen. 

Kleinschalig, persoonlijk en voor & door locals. Een groot deel van de reis wordt geïnvesteerd in de toekomst van mijn Indiase vrienden, harde werkers en kleine ondernemers. Investering in hun familie door donaties via speelgoed, schoolspullen en knuffels. Daarnaast is onze financiële ondersteuning in hun scholing & ontwikkeling, in het bijzonder voor meisjes, ontzettend belangrijk. 

Ga je mee? Een mooie rondreis met een bijzonder, humane missie. 

Namaste 

Deel dit artikel

Yoga in uw bedrijf is altijd maatwerk.

Ik kom graag langs om kennis met u en uw bedrijf te maken.
Door alvast een aantal vragen te beantwoorden kan ik doelgericht op uw aanvraag in gaan. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.