De YogaZaak / Blog / Yoga? Ik ben helemaal niet lenig!

Yoga? Ik ben helemaal niet lenig!

Het is een mythe, dat je lenig moet zijn om yoga te doen. Hoe kwam ik aan deze wijsheid? Een kort verhaal over mijn yogareis. 

 

Wat doe ik hier? 

Lang geleden, het moet rond 1999 geweest zijn, kwam ik in aanraking met yoga. In mijn studententijd (Nederlands Recht in Rotterdam) werkte ik veel in de horeca (loved that!). De moeder van een collega nam me mee naar een Indiase/hindoestaanse yogi in een buurthuis in het Oude Westen. Een klein mannetje met een bolle buik gaf traditioneel yogales. Aan het eind lagen we op een mat met de ogen dicht (savasana). Toen dacht ik ”Wat doe ik hier??“ In een donker zaaltje, afgeleid door het licht en geluid vanaf de gang. Naast verbazing waren er ook gedachten. Heel veel gedachten.

Sportschoolyoga

In 2004 kwam ik in Amsterdam wonen, vlakbij de Overtoom. Luxe sportschool David Lloyd was nét geopend en natuurlijk werd ik lid. Het mooie van een sportschool is dat je alle lessen kunt uitproberen, zo ook Yin Yoga. Wat was dat verschrikkelijk, alles deed pijn. Minutenlang in een houding zitten of liggen. En toch bleef het me trekken, ook al vond ik één van de docenten een echte geitenwollensok-yogini. Later leerde ik dat dit mijn oordeel was … Van sportschool naar souterrain-yoga in Bos & Lommer en daarna naar een pittoresk lichtcentrum in Schellingwoude. Hier bleef ik jaren plakken …. Yoga had me te pakken! (kijk hier waarom 😉 )

India

In de tussentijd was ik in 2009 voor het eerst naar India gegaan. Wow! Wat een herkenning. De geuren & kleuren, hindoeïsme, het verrukkelijke eten, de chaos, de armoede, de vervuiling, De Aziatische Honden, de apen, de lieve mensen, de tempels. I loved every minute of it. Híer lagen mijn roots, dít raakte mij tot in mijn ziel. Nog veel meer dan mijn geboortegrond in Bangladesh. Ik moest wel hindoe zijn, kon niet anders. Hier voelde ik me thuis. En dan was er natuurlijk yoga. India is hét land waar yoga haar oorspong heeft. Toen ik in 2013 in een paradijslijk resort in Goa was, was ik verslaafd. Misschien was het wat rooskleurig door het omgeving en het was vakantie. Anderzijds waren 2 asana-lessen per dag too much voor mijn lijf. Fijn was het wel. Dit smaakte naar meer, hier moest ik gewoon meer van weten.

Raja Yoga

Bij het klasje in Schellingwoude voelde ik me fijn, veilig en kon ik volledig mezelf zijn. Na mijn traumatische verlies kreeg ik het vertrouwen in mijn lijf langzaam weer terug. Meditatie hielp ook zeker, net als de geborgenheid van de groep. Als yoga mij kon helpen, dan zou het toch ook goed zijn voor anderen? Waar kon ik de skills, de vaardigheden, de filosofie, de asanas leren en van wie? In 2015 kwam ik terecht in Ilpendam, waar ik de basis heb geleerd. Vier jaar lang, elke woensdagavond. Asanas, meditatie, concentratie, filosofie. Verstilling door stil te staan in de asana (niet minutenlang hoor, zoals bij Yin). Hatha yoga als basis, meditatie en comtemplatie volgen daarna. Van ahimsa (geweldloosheid) tot aparigraha (niet begeren), van dharana (concentratie) tot dhyana (meditatie). Leven in satva, in harmonie. Alles is energie (ja, alles!) en go with the flow. Ben speels, neem het leven niet zo serieus. De basis is hier gelegd (dank Ajita!) en daarna(aast) heb ik nog vele yoga-opleidingen en -modules gevolgd (sorry Ajita! En dank aan Defensie ;-), ook in India natuurlijk. Terug naar de bron, dat is het beste. 

raja yoga

Niet lenig en niet verlicht

Veel basics zijn dus hier ontstaan. En zo kwam ik erachter dat het bij yoga helemaal niet gaat over lenigheid. Alhoewel het best cool is als je minutenlang de hoofdstand kunt doen of toewerkt naar hanumanasana (spagaat). Overigens kan ik deze houding nog steeds niet, net als vele andere ingewikkelde asanas zoals de schildpad (zoek maar ’s op!). Asanas zijn slechts een onderdeel in het achtvoudige pad. Door het doen van asanas bereid je je lichaam voor op padmasana, de lotushouding, waarin meditatie plaatsvindt. 

Het doel van yoga is -eenvoudig gesteld- de mind stil te krijgen, ook wel योगश्चित्तवृत्तिनिरोधः yogashchittavrittinirodhah. 

Sanskriet is voor ons niet te lezen, laat staan uit te spreken. Wat we wel graag begrijpen is dat yoga een manier is om al die gedachten te kunnen beheersen, meer rust te verkrijgen en zeg nou zelf: Wie wil dat niet?

Trouwens, fijne bijkomstigheid is dat asanas goed helpen bij blessures (mits met de juiste begeleiding) , een goede combinatie is met yang (energieke) sporten zoals voetbal, fitness, cross fit, boksen, hardlopen etc. En ja, door het rekken en strekken van je lijf wordt je gaandeweg leniger.  Nu weet je dat dit niet het doel is 😉

By the way ik ben NIET verlicht (is niet mijn doel in dit leven) en ik heb nog steeds veel gedachten. Als ik opsta, ga ik aan en gaan mijn brains direct werken. Door een paar minuten te mediteren middels eenvoudige concentratietechnieken kan ik mijn dag rustig beginnen. Laat de ochtendspits (kind naar school, luistert niet, werkt niet mee etc etc) maar komen! Wat dat betreft ben ik “gewoon mens” gebleven. 

The more you know

Yep, the less you know. Als yoga je te pakken heeft, smaakt dit naar meer. Althans bij mij. Steeds meer willen leren, of dat nu in Nederland of in India is. Of dat nu Yin of Ashtanga is, ik blijf opleidingen en modules volgen. Om een goede gids te zijn voor jou, om yoga toegankelijk te maken voor een ieder. Interesse? Laat het me weten! Op steeds meer plekken in Amsterdam geef ik yoga. 

En … gelukkig mogen we weer reizen. Mijn liefde voor India deel ik graag met jou. Tijdens de 11-daagse rondreis maak je kennis met het land, de cultuur, de locals en natuurlijk doen we yoga bij traditionele studio’s. De volgende reis (kleinschalig!) is gepland voor oktober 2023. Interesse? Hier is een impressie van de eerder gemaakte reizen. 

Namaste

Deel dit artikel

Yoga in uw bedrijf is altijd maatwerk.

Ik kom graag langs om kennis met u en uw bedrijf te maken.
Door alvast een aantal vragen te beantwoorden kan ik doelgericht op uw aanvraag in gaan. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.