De YogaZaak / India

I love incredible India 2020

Februari 2020 was de tweede editie van de I love India-reis. Met een kleine groep 40 plussers -4 vrouwen en 1 man- gingen we op avontuur. Startpunt: Delhi. Vervolgens naar Rishikesh, Haridwar, Allahabad (per ongeluk), Varanasi, Sarnath en weer terug naar Delhi.

Thuiskomen

India is voor mij thuiskomen. Direct na de landing voel ik me lekker, goed en raak ik steeds meer ingeburgerd. “You look like Indian!” Ja, dat klopt, geboren in Bangladesh (dat vroeger behoorde tot India) en opgegroeid in Nederland. Damn, I feel lucky! Het beste van 2 werelden. Gids zijn in een land waar ik de taal niet spreek (hoofdzakelijk hindi), waar mijn netwerk steeds groter wordt en zaken steeds gemakkelijker gaan. Voor mij voelt het heel natuurlijk om mijn liefde voor dit gekke, ongelooflijke land te delen. Maar hoe was dat voor de groep? 

Tintelingen

Elien:“Bam! Ineens sta je tussen bellende, toeterende riksja’s, autoriksja’s, auto’s, fleurige fruitverkopers, voorbereidingen voor een bruiloft. Welkom in India! Klappertandend zie ik de zon opgaan boven de Himalaya en voel ik hoe ze langzaam mijn rug opwarmt. Even later beukt het water van een waterval op mijn schouders. Mijn voeten lopen in talloze tempels op glad wit marmer en ruw sisal en bungelen vanaf een bootje in de Ganges. Mijn handen voelen oeroude deuren, knijpen in de handgrepen van peddels bij het raften en rollen deeg voor chapati’s in een provisorische keuken. De geur van verse chapati’s! En de zoete wierook tijdens de yoga op de gath. Olie in mijn haar van de massage en…de stank van opwarmende pis in de zon. Stof! Trommels beuken en bellen schellen door merg en been. Onverstoorbare koeien. 

De smaak van zoete lassi en peperige thali, raita en rijst om te blussen. Chai op elke straathoek en in de nachttrein. De intensiteit van de kleuren van ALLES: sari’s, goden en godinnen, tempels, hutjes, mala’s, de lucht, de oranje maan…” 

Chaos en flexibiliteit

In India wonen veel mensen. Heel veel mensen. Met bijna 1,3 miljard  inwoners (2017) is het na de Volksrepubliek China het grootste land ter wereld naar inwonertal. Wetenschappers verwachten dat India tussen 2020 en 2030 het land met het hoogste inwonertal ter wereld zal worden (bron: wikipedia). En dat is te merken. Overal maar dan ook overal zijn mensen, auto’s, tuktuks, beesten. En die zijn allemaal zeer aanwezig: loud & proud. 

delhi market

Danny: “India was een totale onderdompeling. In your face: Het land bubbelt en bruist. Met scherpe contrasten. Felle kleuren. India kent geen pasteltinten. De yogalessen waren mijn rustpunt. Om daarna volop te kunnen oefenen met kalm blijven terwijl het in de wereld om je heen stormt. En de op het eerste gezicht totale chaos op straat, is als je ogen er een beetje aan gewend raken, best ordelijk.” De gekte went snel. 

Chaos én rust, rust door yoga en meditatie. Bijna dagelijks yoga bij en met de locals. Flexibiliteit is fijn, maar zeker geen must. 

community yoga assi ghat

Flexibili-tijd is wél een must. Structuur, stiptheid, planning. Daar houden wij van. Hier is dat toch echt anders. Als we spontaan bij driver Suresh worden uitgenodigd om thuis te komen eten, wordt er onderweg nog een (levende) kip  op de markt gehaald, wachten wij in zijn bescheiden slaap/woonkamer en duurt het eten nog 15 minutes. Dat blijken toch echt 50 minutes te zijn. Geen probleem natuurlijk, wij voelen ons zeer vereerd en nederig dat hij ons zo spontaan uitnodigt. Supergastvrij en vooral lief. 

Als we in Rishikesh te horen krijgen dat de 3 maanden vooraf geboekte nachttrein gecanceld is, heb zelfs ik een beetje stress. Direct ingrijpen! Na het regelen van emergency traintickets kunnen we gelukkig diezelfde dag met een andere trein mee. Waar vervolgens de trein een uur stilstaat op het perron, we na 14 uur aankomen in een andere stad dan gewenst (Allahabad) en we met een lokale bus nog 4 uur moeten rijden naar de juiste stad (Varanasi). En daar dan worden overvallen door agressieve tuktuk-drivers die ons het tienvoudige aan rupees vragen en niet verder willen rijden…. 21, 22…alleen rust kan je redden. Na 23 uur reistijd komen we eindelijk aan in het guest house. Even opfrissen en dan weer dóór. Want hé, inmiddels zijn we wel gewend dat dingen hier toch vaak anders lopen dan gepland…

train india

De dood

Elien: “India is een schitterende lach, is aards en eenvoudig, luid aanwezig, stromend, stinkend, ambitieus, barstend van leven en niet bang voor de dood.” 

Dat laatste zeker niet. In Varanasi, een van de oudste steden ter wereld, hebben we live crematies mogen aanschouwen. We stonden er bovenop, ook hier in your face. Respect en verbijstering. Lokale gids Roy en zijn vader (Brahman) hebben ons begeleid en gefascineerd.

Incredible…ga je mee?

Age (m): “India was ‘incredible’! Niet normaal wat een land. Van de ene verbazing in de andere. Chaos, herrie, stank, armoe en vervallen infrastructuur wisselen af met heerlijk eten, hele vriendelijke mensen, schitterende natuur, prachtige gebouwen, culturele rituelen en avontuur.” 

Ben je enthousiast geworden van dit verhaal? Nieuwsgierig naar amazing sweet India! (Daisy) of wilde je altijd al een keer naar India gaan? Ga dan met me mee op deze geheel verzorgde reis. Want “ontzorgd genieten van incredible India!” (Age).

De 3e editie van de I love India-reis is van 17 t/m 27 februari 2021

 • Maximaal 9 deelnemers
 • Prijs € 1300
 • Heel veel inclusief (alle hotels, vervoer, maaltijden en excursies)

Natuurlijk ga ik niet alles verklappen en heb ik nog veel meer foto’s en video’s…Wil je meer weten? Neem dan contact met me op en kom langs.

Tot snel 😉

Namaste,

Karin

Deel dit artikel

Yoga in uw bedrijf is altijd maatwerk.

Ik kom graag langs om kennis met u en uw bedrijf te maken.
Door alvast een aantal vragen te beantwoorden kan ik doelgericht op uw aanvraag in gaan. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

  De YogaZaak / India

  I love India reis 2019

  In februari 2019 was de allereerste I love India-reis English version

  Met 5 vrouwen hebben we een rondreis gemaakt en heb ik mijn liefde voor het land, de cultuur, het eten, de mensen, yoga en spiritualiteit gedeeld. En met succes! De vrouwen vonden het incredible. En dat was het zeker.

  Spectaculair en alles geregeld

  Thea vertelt: “Het was een breed georiënteerde reis. Karin heeft in een toch redelijk rustig tempo relatief veel  laten zien. Slim om steeds een paar nachtjes per stad te logeren. Afwisselend en elk onderdeel op zich heel variërend en boeiend. De ritten van A naar B waren natuurlijk ook spectaculaire ervaringen! En dan ook “gewoon” nog een binnenlandse vlucht! Dit was professioneel georganiseerd, terwijl het allemaal heel ontspannen voelde. Alles werd geregeld van je natje tot je droogje, taxi’s, busjes, locals, te veel om op te noemen. We hoefden alleen maar in te stappen en aan te schuiven en ook nog oog en oor voor onze wensen. Dan kun je ook zorgeloos veel om je heen kijken en genieten. Vooral de liefde voor India spatte overal van onze “reisleidster” af. Uniek!! Ik heb regelmatig gereisd met Djoser e.a. Heus in orde, maar het persoonlijke en authentieke kwamen nooit zoals in deze reis uit de verf.”

  Tegenstellingen

  En zo was het. Ik wilde graag het echte India laten zien, een land vol tegenstellingen. Hartverwarmend en tegelijk hartbrekend India. Het was kleurrijk maar ook stoffig en vies. Dagelijkse stank van uitlaatgassen en riool, maar ook heerlijke geuren afkomstig van kruiden, eten, wierook en bloemen. Het verkeer was chaotisch, druk, non-stop getoeter, maar de natuur was hartverscheurend mooi en stil. Ook stilte door yoga en meditatie bij locals.

  Het eten op straat waar fantastische hapjes gemaakt worden en daarnaast de schillen voor de koeien die vrij rond lopen.

  Langs de heilige Ganges

  Gedurende 10 dagen heeft de India-reis ons gevoerd langs de heilige Ganges, de hemelse Himalaya en de hondsbrutale apen. Na aankomst in New Delhi konden we even acclimatiseren. Wennen aan de herrie en drukte. Lekkere chai en warme koekjes op straat. Overal mensen, auto’s, tuktuks, rikshas en nog meer mensen. Kennis maken met de locals, mijn vrienden Dev en Nitin, die ons graag wilden helpen.

  Bepakt en bezakt vertrokken we een dag later naar de Himalaya, waar we 4 dagen in Rishikesh verbleven. Een walhalla voor yogis. Maar ook fantastische natuur, de heldere Ganges, alweer heerlijk eten en overal tempels. Maar ook honden, apen en koeien. Mala’s, swamis en sadhus. Van Himalaya tot Haridwar, van ashram tot German Bakery. Veel wandelen, yoga en daarna ontspannen bij een fijne ayurvedische masseur.

  Het heldere, schone Gangeswater hebben we achter ons gelaten en ingeruild voor de donkere Ganges in Varanasi, ruim 1000 kilometer zuidoostelijk gelegen. Ook bekend als Benares. Heiliger dan dit, heb ik nooit eerder gezien en gevoeld. Elke hindu droomt van een reis naar Varanasi, wil daar sterven en het Nirvana bereiken. En wij zijn hier gewoon.

  365 dagen per jaar aarti, elke ochtend en elke avond. Lord Shiva is overal. 370 ghats, waarvan de burning ghat zo bijzonder is, zo diepgaand en spiritueel. Niet te beschrijven, dit moet je voelen. Elke dag yoga bij Assi Ghat, elke dag een bad in de Ganges. Onze gids Roy die ons vol toewijding heeft geleid over de Ganges en de geheimen van Manikarnika Ghat heeft onthuld.

  Diep geraakt

  Op de tiende dag weer terug in Delhi, waar onze reis eindigde. De groep, nauw verbonden en veel meegemaakt. Met pijn in ons hart, maar volledig vervuld van zoveel indrukken, nemen we afscheid van elkaar. De India-reis heeft ons allemaal diep geraakt. Soms kwamen er wat emoties bij, soms waren we stil van zoveel moois. Want wat was het bijzonder.

  “Een reis waar ik voorlopig in mijn hoofd en hart nog mee bezig zal zijn. Veel indrukken die niet alleen fysiek binnenkomen, maar mij ook in mijzelf keren, stil maken. Ik ben dankbaar dit mee te maken.”

  Waarom is deze India-reis anders dan andere rondreizen? Thea:

  “We hebben het goed gehad. Karin heeft zich uitermate ingespannen deze India-reis, een droomreis te laten zijn. Niets verhullen maar India onthullen in al haar weelde en eenvoud. Haar kennis, liefde, contacten en inzet van locals zijn ongeëvenaard. Ik heb tranen in mijn ogen, ben zó dankbaar en verrijkt.”

  Februari 2020

  Zou je ook graag een keer naar India willen? In korte tijd laat ik je heel graag en met alle liefde kennis maken met het land, Incredible India in al haar facetten. En natuurlijk doen we ook yoga, maar dan wel bij locals. 5-15 februari 2020 is de volgende reis! En anders in 2021. Elke jaar naar India, wat een rijkdom!

  Deel dit artikel

  Yoga in uw bedrijf is altijd maatwerk.

  Ik kom graag langs om kennis met u en uw bedrijf te maken.
  Door alvast een aantal vragen te beantwoorden kan ik doelgericht op uw aanvraag in gaan. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.