De YogaZaak / Blog

I love India 2023

Februari 2020 was de tweede editie van de I love India-reis. Met een kleine groep 40 plussers -4 vrouwen en 1 man- gingen we op avontuur. Startpunt: Delhi. Vervolgens naar Rishikesh, Haridwar, Allahabad (per ongeluk), Varanasi, Sarnath en weer terug naar Delhi.

Thuiskomen

India is voor mij thuiskomen. Direct na de landing voel ik me lekker, goed en raak ik steeds meer ingeburgerd. “You look like Indian!” Ja, dat klopt, geboren in Bangladesh (dat vroeger behoorde tot India) en opgegroeid in Nederland. Damn, I feel lucky! Het beste van 2 werelden. Gids zijn in een land waar ik de taal niet spreek (hoofdzakelijk hindi), waar mijn netwerk steeds groter wordt en zaken steeds gemakkelijker gaan. Voor mij voelt het heel natuurlijk om mijn liefde voor dit gekke, ongelooflijke land te delen. Maar hoe was dat voor de groep? 

Tintelingen

Elien:“Bam! Ineens sta je tussen bellende, toeterende riksja’s, autoriksja’s, auto’s, fleurige fruitverkopers, voorbereidingen voor een bruiloft. Welkom in India! Klappertandend zie ik de zon opgaan boven de Himalaya en voel ik hoe ze langzaam mijn rug opwarmt. Even later beukt het water van een waterval op mijn schouders. Mijn voeten lopen in talloze tempels op glad wit marmer en ruw sisal en bungelen vanaf een bootje in de Ganges. Mijn handen voelen oeroude deuren, knijpen in de handgrepen van peddels bij het raften en rollen deeg voor chapati’s in een provisorische keuken. De geur van verse chapati’s! En de zoete wierook tijdens de yoga op de gath. Olie in mijn haar van de massage en…de stank van opwarmende pis in de zon. Stof! Trommels beuken en bellen schellen door merg en been. Onverstoorbare koeien. 

De smaak van zoete lassi en peperige thali, raita en rijst om te blussen. Chai op elke straathoek en in de nachttrein. De intensiteit van de kleuren van ALLES: sari’s, goden en godinnen, tempels, hutjes, mala’s, de lucht, de oranje maan…” 

Chaos en flexibiliteit

In India wonen veel mensen. Heel veel mensen. Met bijna 1,3 miljard  inwoners (2017) is het na de Volksrepubliek China het grootste land ter wereld naar inwonertal. Wetenschappers verwachten dat India tussen 2020 en 2030 het land met het hoogste inwonertal ter wereld zal worden (bron: wikipedia). En dat is te merken. Overal maar dan ook overal zijn mensen, auto’s, tuktuks, beesten. En die zijn allemaal zeer aanwezig: loud & proud. 

delhi market

Danny: “India was een totale onderdompeling. In your face: Het land bubbelt en bruist. Met scherpe contrasten. Felle kleuren. India kent geen pasteltinten. De yogalessen waren mijn rustpunt. Om daarna volop te kunnen oefenen met kalm blijven terwijl het in de wereld om je heen stormt. En de op het eerste gezicht totale chaos op straat, is als je ogen er een beetje aan gewend raken, best ordelijk.” De gekte went snel. 

Chaos én rust, rust door yoga en meditatie. Bijna dagelijks yoga bij en met de locals. Flexibiliteit is fijn, maar zeker geen must. 

community yoga assi ghat

Flexibili-tijd is wél een must. Structuur, stiptheid, planning. Daar houden wij van. Hier is dat toch echt anders. Als we spontaan bij driver Suresh worden uitgenodigd om thuis te komen eten, wordt er onderweg nog een (levende) kip  op de markt gehaald, wachten wij in zijn bescheiden slaap/woonkamer en duurt het eten nog 15 minutes. Dat blijken toch echt 50 minutes te zijn. Geen probleem natuurlijk, wij voelen ons zeer vereerd en nederig dat hij ons zo spontaan uitnodigt. Supergastvrij en vooral lief. 

Als we in Rishikesh te horen krijgen dat de 3 maanden vooraf geboekte nachttrein gecanceld is, heb zelfs ik een beetje stress. Direct ingrijpen! Na het regelen van emergency traintickets kunnen we gelukkig diezelfde dag met een andere trein mee. Waar vervolgens de trein een uur stilstaat op het perron, we na 14 uur aankomen in een andere stad dan gewenst (Allahabad) en we met een lokale bus nog 4 uur moeten rijden naar de juiste stad (Varanasi). En daar dan worden overvallen door agressieve tuktuk-drivers die ons het tienvoudige aan rupees vragen en niet verder willen rijden…. 21, 22…alleen rust kan je redden. Na 23 uur reistijd komen we eindelijk aan in het guest house. Even opfrissen en dan weer dóór. Want hé, inmiddels zijn we wel gewend dat dingen hier toch vaak anders lopen dan gepland…

train india

De dood

Elien: “India is een schitterende lach, is aards en eenvoudig, luid aanwezig, stromend, stinkend, ambitieus, barstend van leven en niet bang voor de dood.” 

Dat laatste zeker niet. In Varanasi, een van de oudste steden ter wereld, hebben we live crematies mogen aanschouwen. We stonden er bovenop, ook hier in your face. Respect en verbijstering. Lokale gids Roy en zijn vader (Brahman) hebben ons begeleid en gefascineerd.

Incredible…ga je mee?

Age (m): “India was ‘incredible’! Niet normaal wat een land. Van de ene verbazing in de andere. Chaos, herrie, stank, armoe en vervallen infrastructuur wisselen af met heerlijk eten, hele vriendelijke mensen, schitterende natuur, prachtige gebouwen, culturele rituelen en avontuur.” 

Ben je enthousiast geworden van dit verhaal? Nieuwsgierig naar amazing sweet India! (Daisy) of wilde je altijd al een keer naar India gaan? Ga dan met me mee op deze geheel verzorgde reis. Want “ontzorgd genieten van incredible India!” (Age).

De 3e editie van de I love India-reis is van 17 t/m 27 februari 2021

  • Maximaal 9 deelnemers
  • Prijs € 1300
  • Heel veel inclusief (alle hotels, vervoer, maaltijden en excursies)

Natuurlijk ga ik niet alles verklappen en heb ik nog veel meer foto’s en video’s…Wil je meer weten? Neem dan contact met me op en kom langs.

Tot snel 😉

Namaste,

Karin

Deel dit artikel

Yoga in uw bedrijf is altijd maatwerk.

Ik kom graag langs om kennis met u en uw bedrijf te maken.
Door alvast een aantal vragen te beantwoorden kan ik doelgericht op uw aanvraag in gaan. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

    De YogaZaak / Blog

    Rijkdom

    Een Rijk Leven leiden, dat willen we allemaal. Maar wat betekent dit eigenlijk? Ik ben nét terug uit India en wil graag mijn visie op rijkdom met je delen.  

    Geld

    Bij rijkdom denken we direct aan geld, aan financiën. Gebrek hieraan geeft stress en onrust, (meer dan) voldoende geeft berusting en minder zorgen. Veelal streven we in ons leven naar een goede baan, lees: een goed betaalde baan. Elke stap die je op de carrièreladder maakt, zou je financiële positie vergroten. Dit geeft meer mogelijkheden: een (groter) huis kopen, vaker op vakantie gaan etc. Hoe jij dit ziet en invult, is afhankelijk van de betekenis die jij al vanuit je jeugd hebt meegekregen en verder is ingekleurd door je (sociale) omgeving. 

    Gezondheid

    Ruim 40 jaar dacht ik aan het bovenstaande. Een goede baan, een eigen huis, alles op de rit hebben, dat is rijkdom. In zekere zin voelt dat ook zo, bepaalde zekerheden hebben is best fijn. Totdat je ontdekt dat je niet gelukkig bent in je werk, dat het krijgen van een kind een lange en pijnlijke weg is. Dat er “altijd wel iets is” wat je van je stuk brengt.  

    Verdieping in yoga -niet in de asanas, wel in de filosofie- gaf mij inzicht. Hoe sta je in het leven? Wat is belangrijk? Wat is je purpose? Wat wil je anderen meegeven? Zoals mijn eerste yogameester zei over werk & ambitie:“Iedereen doet maar wat.” 

    Hier heb ik smakelijk om gelachen, maar er zit een kern van waarheid in. Als ik me verbaasde op mijn werk (over onbegrijpelijke en onlogische uitspraken, beslissingen en processen), dan dacht ik terug aan deze uitspraak.

    Mijn yoga-reis was ook een wake-up call over gezondheid, die van mezelf en van anderen. Fysiek en mentaal gezond zijn, fit zijn, op je voeding letten, in balans zijn (een goede werk-privé verhouding blijft een uitdaging! Ook voor mij) en goed slapen zijn de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Inmiddels is het zo belangrijk, dat ik van mijn passie mijn werk heb gemaakt. Niet alleen via yoga vanuit De YogaZaak, maar ook via Gezond in Zuid. Als specialist bij het buurtteam ondersteun ik Amsterdammers in het verbeteren van hun gezondheid. Hoe cool is dat! 

    Wat is rijkdom voor jou? 

    Vriendschap

    Wat is rijkdom nog meer? Lieve, fijne mensen om je heen hebben is goud waard. Friends come & go, bij elke levensfase horen bepaalde vrienden, vriendinnen, vriendschappen. Een kern van vaste vrienden blijft en soms krijg je er nieuwe vrienden bij. Sinds mijn reizen naar India zijn er nieuwe vriendschappen ontstaan. Social media en whatsapp maken het mogelijk snel en gemakkelijk contact te houden met deze vrienden. Van gids tot tattoo-artist, van verkoopman tot politieman, van masseur tot tuktukdriver. Allemaal hardwerkende mensen, sommige als zelfstandige, sommige in loondienst. Hard voor weinig om, als kostwinner, hun familie en gezin te onderhouden. 6 à 7 dagen per week, minimaal 10 uur per dag voor een maandsalaris van een paar honderd euro. 

    Rijkdom delen

    En toen kwam covid, wat voor ons allemaal impact had. Op onze gezondheid, economische positie, onze visie op duurzaamheid en nog veel meer. In Nederland, één van de rijkste landen ter wereld, was er volop ondersteuning. In India daarentegen totaal niet. Al mijn vrienden waren veelal afhankelijk van  ons, toeristen en ze kregen geen enkele financiële ondersteuning. Vanuit Nederland heb ik wat geld ingezameld en zo kon ik mijn vrienden diverse keren ondersteunen. Vanaf dat moment wilde ik mijn financiële rijkdom delen.

    India-reis januari en oktober 2023

    Na 3 jaar covid ben ik in januari weer naar India gegaan om mijn vrienden te zien en de reis van oktober voor te bereiden. Met een tas vol speelgoed en knuffels heb ik heel wat kinderen blij kunnen maken. Met een kleine groep reizigers en met nóg meer tassen konden we in oktober nog meer kinderen te ondersteunen, zoals kinderen in het weeshuis Ramanas garden in Rishikesh. Daarnaast hebben we met veel plezier gebruik gemaakt van de diensten en producten van mijn vrienden, 

    Het weeshuis  bracht me terug naar mijn eigen verhaal: ooit te vondeling gelegd in Bangladesh (althans, zo gaat het verhaal), terecht gekomen in een weeshuis in Dacca en geadopteerd door Nederlandse ouders. Wat een geluk … The best of both worlds, zo benoem ik het jegens mijn Indiase vrienden. En geluk, rijkdom, moet je delen, toch?

    Missie

    Graag wil ik je voorstellen aan één van mijn vrienden: Dhananjay (Deer), een zeer hardwerkende tuktuk-driver in Varanasi. Die helpen we graag, zodat zijn dochters een goede opleiding krijgen.

    4 à 5 maanden is hij non-stop aan het werk en tussendoor gaat hij af en toe terug naar zijn grote gezin, die 60 km verderop woont. 2 dochters van 17 en 15 en 3 zoons van 10, 8 en 6. Mijn missie is dat de opbrengst van mijn India-reizen vooral naar vrienden zoals Deer gaat. Natuurlijk nemen we ook speelgoed mee, maar het best helpen we ze door te investeren in hun familie, hun toekomst, het bevorderen van opleidingskansen van meiden. 

    Maart 2024

    Mijn liefde voor India, haar natuur, het heerlijke eten, de rijke cultuur en de lieve mensen, wil ik graag met je delen. Daarom ga ik elk jaar naar India en neem ik kleine groepen mee (7-10 reizigers) tijdens de I love India-reis.

    In 12 dagen bezoeken we Noord-India en laat ik je kennismaken met dit bijzondere land, de cultuur en haar bevolking. Never a dull moment, er gebeurt altijd wel wat. We bezoeken de heilige hindu-steden Rishikesh en Varanasi -gelegen aan de Ganges- en boeddhistische pelgrimsplaats Sarnath, waar Boeddha zijn 1e preek hield en de Taj Mahal in Agra. En zijn veel activiteiten (sunrise op Kunjapuri mountain, hiken, raften en yoga), maar er is ook genoeg vrije tijd. Bijzonder aan de maart-reis is het vieren van het lentefeest Holi, de overgang van oud naar nieuw (je weet wel, het festival waarin hindoes gekleurd poeder in de lucht en naar elkaar gooien).

    Trishanka ging met me mee in oktober: 

    Echt hoe bijzonder om het van dichtbij mee te maken. Jouw hart is groot en genereus. Ben blij dat wij via jou de echte mensen ook een kans geven. Zo dankbaar.

    Een avontuurlijke rondreis, die dus anders is dan alle andere rondreizen. 

    Kleinschalig, persoonlijk en voor & door locals. Een groot deel van de reis wordt geïnvesteerd in de toekomst van mijn Indiase vrienden, harde werkers en kleine ondernemers. Investering in hun familie door donaties via speelgoed, schoolspullen en knuffels. Daarnaast is onze financiële ondersteuning in hun scholing & ontwikkeling, in het bijzonder voor meisjes, ontzettend belangrijk. 

    Ga je mee? Een mooie rondreis met een bijzonder, humane missie. 

    Namaste 

    Deel dit artikel

    Yoga in uw bedrijf is altijd maatwerk.

    Ik kom graag langs om kennis met u en uw bedrijf te maken.
    Door alvast een aantal vragen te beantwoorden kan ik doelgericht op uw aanvraag in gaan. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

      De YogaZaak / Blog

      Yoga? Ik ben helemaal niet lenig!

      Het is een mythe, dat je lenig moet zijn om yoga te doen. Hoe kwam ik aan deze wijsheid? Een kort verhaal over mijn yogareis. 

       

      Wat doe ik hier? 

      Lang geleden, het moet rond 1999 geweest zijn, kwam ik in aanraking met yoga. In mijn studententijd (Nederlands Recht in Rotterdam) werkte ik veel in de horeca (loved that!). De moeder van een collega nam me mee naar een Indiase/hindoestaanse yogi in een buurthuis in het Oude Westen. Een klein mannetje met een bolle buik gaf traditioneel yogales. Aan het eind lagen we op een mat met de ogen dicht (savasana). Toen dacht ik ”Wat doe ik hier??“ In een donker zaaltje, afgeleid door het licht en geluid vanaf de gang. Naast verbazing waren er ook gedachten. Heel veel gedachten.

      Sportschoolyoga

      In 2004 kwam ik in Amsterdam wonen, vlakbij de Overtoom. Luxe sportschool David Lloyd was nét geopend en natuurlijk werd ik lid. Het mooie van een sportschool is dat je alle lessen kunt uitproberen, zo ook Yin Yoga. Wat was dat verschrikkelijk, alles deed pijn. Minutenlang in een houding zitten of liggen. En toch bleef het me trekken, ook al vond ik één van de docenten een echte geitenwollensok-yogini. Later leerde ik dat dit mijn oordeel was … Van sportschool naar souterrain-yoga in Bos & Lommer en daarna naar een pittoresk lichtcentrum in Schellingwoude. Hier bleef ik jaren plakken …. Yoga had me te pakken! (kijk hier waarom 😉 )

      India

      In de tussentijd was ik in 2009 voor het eerst naar India gegaan. Wow! Wat een herkenning. De geuren & kleuren, hindoeïsme, het verrukkelijke eten, de chaos, de armoede, de vervuiling, De Aziatische Honden, de apen, de lieve mensen, de tempels. I loved every minute of it. Híer lagen mijn roots, dít raakte mij tot in mijn ziel. Nog veel meer dan mijn geboortegrond in Bangladesh. Ik moest wel hindoe zijn, kon niet anders. Hier voelde ik me thuis. En dan was er natuurlijk yoga. India is hét land waar yoga haar oorspong heeft. Toen ik in 2013 in een paradijslijk resort in Goa was, was ik verslaafd. Misschien was het wat rooskleurig door het omgeving en het was vakantie. Anderzijds waren 2 asana-lessen per dag too much voor mijn lijf. Fijn was het wel. Dit smaakte naar meer, hier moest ik gewoon meer van weten.

      Raja Yoga

      Bij het klasje in Schellingwoude voelde ik me fijn, veilig en kon ik volledig mezelf zijn. Na mijn traumatische verlies kreeg ik het vertrouwen in mijn lijf langzaam weer terug. Meditatie hielp ook zeker, net als de geborgenheid van de groep. Als yoga mij kon helpen, dan zou het toch ook goed zijn voor anderen? Waar kon ik de skills, de vaardigheden, de filosofie, de asanas leren en van wie? In 2015 kwam ik terecht in Ilpendam, waar ik de basis heb geleerd. Vier jaar lang, elke woensdagavond. Asanas, meditatie, concentratie, filosofie. Verstilling door stil te staan in de asana (niet minutenlang hoor, zoals bij Yin). Hatha yoga als basis, meditatie en comtemplatie volgen daarna. Van ahimsa (geweldloosheid) tot aparigraha (niet begeren), van dharana (concentratie) tot dhyana (meditatie). Leven in satva, in harmonie. Alles is energie (ja, alles!) en go with the flow. Ben speels, neem het leven niet zo serieus. De basis is hier gelegd (dank Ajita!) en daarna(aast) heb ik nog vele yoga-opleidingen en -modules gevolgd (sorry Ajita! En dank aan Defensie ;-), ook in India natuurlijk. Terug naar de bron, dat is het beste. 

      raja yoga

      Niet lenig en niet verlicht

      Veel basics zijn dus hier ontstaan. En zo kwam ik erachter dat het bij yoga helemaal niet gaat over lenigheid. Alhoewel het best cool is als je minutenlang de hoofdstand kunt doen of toewerkt naar hanumanasana (spagaat). Overigens kan ik deze houding nog steeds niet, net als vele andere ingewikkelde asanas zoals de schildpad (zoek maar ’s op!). Asanas zijn slechts een onderdeel in het achtvoudige pad. Door het doen van asanas bereid je je lichaam voor op padmasana, de lotushouding, waarin meditatie plaatsvindt. 

      Het doel van yoga is -eenvoudig gesteld- de mind stil te krijgen, ook wel योगश्चित्तवृत्तिनिरोधः yogashchittavrittinirodhah. 

      Sanskriet is voor ons niet te lezen, laat staan uit te spreken. Wat we wel graag begrijpen is dat yoga een manier is om al die gedachten te kunnen beheersen, meer rust te verkrijgen en zeg nou zelf: Wie wil dat niet?

      Trouwens, fijne bijkomstigheid is dat asanas goed helpen bij blessures (mits met de juiste begeleiding) , een goede combinatie is met yang (energieke) sporten zoals voetbal, fitness, cross fit, boksen, hardlopen etc. En ja, door het rekken en strekken van je lijf wordt je gaandeweg leniger.  Nu weet je dat dit niet het doel is 😉

      By the way ik ben NIET verlicht (is niet mijn doel in dit leven) en ik heb nog steeds veel gedachten. Als ik opsta, ga ik aan en gaan mijn brains direct werken. Door een paar minuten te mediteren middels eenvoudige concentratietechnieken kan ik mijn dag rustig beginnen. Laat de ochtendspits (kind naar school, luistert niet, werkt niet mee etc etc) maar komen! Wat dat betreft ben ik “gewoon mens” gebleven. 

      The more you know

      Yep, the less you know. Als yoga je te pakken heeft, smaakt dit naar meer. Althans bij mij. Steeds meer willen leren, of dat nu in Nederland of in India is. Of dat nu Yin of Ashtanga is, ik blijf opleidingen en modules volgen. Om een goede gids te zijn voor jou, om yoga toegankelijk te maken voor een ieder. Interesse? Laat het me weten! Op steeds meer plekken in Amsterdam geef ik yoga. 

      En … gelukkig mogen we weer reizen. Mijn liefde voor India deel ik graag met jou. Tijdens de 11-daagse rondreis maak je kennis met het land, de cultuur, de locals en natuurlijk doen we yoga bij traditionele studio’s. De volgende reis (kleinschalig!) is gepland voor oktober 2023. Interesse? Hier is een impressie van de eerder gemaakte reizen. 

      Namaste

      Deel dit artikel

      Yoga in uw bedrijf is altijd maatwerk.

      Ik kom graag langs om kennis met u en uw bedrijf te maken.
      Door alvast een aantal vragen te beantwoorden kan ik doelgericht op uw aanvraag in gaan. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

        De YogaZaak / Blog

        Stoppen? Een radicaal besluit.

        De eerste 100 dagen in de zorg heb ik niet gered. Niet eerder nam ik zo’n radicaal besluit na korte tijd te stoppen. 

        Waarschuwing! Deze blog bevat veel inkoppers, oneliners en vanzelfsprekendheden. Maar toch altijd goed om ze te herhalen. Het kan zomaar inspirerend zijn. Of misschien is het wel een eyeopener?

        Overstap

        Wat eraan voorafging. Waarom was ik ook alweer overgestapt naar de zorg? Na bijna twintig jaar politie, waarvan de laatste vijf jaar ook nog zzp, durfde ik ein-de-lijk de stap te maken. Kiezen voor het volgen van mijn hart, doen wat ik het allerliefste doe en waar ik goed in ben: anderen met stress helpen zich meer ontspannen te voelen door mijn yoga, meditatie, massage etc. Na jaren vastigheid en zekerheid van salaris had ik de moed om de knoop door te hakken en te gáán voor mijn zelfstandigheid, voor mijn bedrijf De YogaZaak. Althans, dat leek zo. 

        December 2021 brak lichte paniek uit. Durfde ik dit echt? Een oerangst kwam naar boven: Kon ik dit wel? Ging het mij lukken om met mijn bedrijf mijn gezin te onderhouden en mijn hypotheek te betalen? Stiekem toch maar even kijken welke vacatures er waren. Tevens benieuwd wat mijn marktwaarde was. De zorg leek me wel wat, hier ging het ook om dienstbaarheid en hulpverlening. Mensen helpen, liefdevol en dankbaar werk. Ondanks het ontbreken van enige medische achtergrond was mijn leidinggevende ervaring in een maatschappelijk betrokken organisatie een groot pluspunt. Ik werd aangenomen en begon half februari als teammanager in de ouderenzorg. Mensenwerk dat voldoening gaf. En dit kon parttime! Goed te combineren met bedrijf en alleenstaand moederschap (mijn partner is een half jaar in de VS). 

        Te mooi om waar te zijn

        Theoretisch klinkt de combinatie goed, de praktijk was natuurlijk anders. 27 uur per week managen in de zorg voelt en is meer dan fulltime. Deze verantwoordelijke baan in combinatie met de zorg voor India (9) zag er zo uit: rennen van hot naar her, continue haasten om noch het werk noch India tekort te doen, het eigen maken van allerlei nieuwigheden: systemen, termen, collega’s, cultuur, gebruiken en veel meer.

        Eat-work-sleap-repeat, dat was het. Vermoeidheid nam al snel te overhand. Kortaf zijn en snauwen naar India. Nergens fatsoenlijk tijd en rust voor hebben. Alles bij elkaar kostte het me veel energie en leverde het alleen maar stress op. En de combinatie met mijn bedrijf? Niet te doen. Geen focus. Ik roep altijd “practice what you preach” maar was zelf een uitermate slecht voorbeeld. Hoe kon ik anderen helpen te ontspannen terwijl ik zelf enorm gespannen en gehaast was? 

        Hoe zat het ook alweer? Doen wat je het allerliefste doet? Daar had ik toch eerder voor gekozen?

        En nu dan?

        Dit voelde niet goed. Stoppen was voor mij géén optie. Ik kon toch niet zomaar de stekker eruit trekken? Ik ben een doorzetter, volhouder en laat me niet kennen. Opgevoed met “afmaken waar je aan begonnen bent”. Loyaal naar mijn mede-teammanager met wie ik het goed kon vinden. Mijn kracht zette ik in: aandacht, betrokkenheid en er zíjn voor het zorgpersoneel met wie ik steeds meer een band opbouwde. Van betekenis kunnen zijn voor ouderen in de laatste fase van hun leven, hoe bijzonder is dat.

        En toch zat het me niet lekker. “Maar Karin, je kunt toch gewoon stoppen?” zei een yogaklant tegen mij nadat ik dit met mijn woensdag-yogagroep had gedeeld. Na vele appjes, gedachten en een coachend gesprek kwam ik in actie. Diep in mijn hart wist en voelde ik dat ik mijn werk moest loslaten. Dagenlang wikken en wegen. Wat leverde het werk mij op? Wat heb ik nodig? Kan ik het redden zonder mijn maandelijkse doping (salaris)? Gaat mijn omzet voldoende groeien?

        Knoop doorgehakt

        Ik heb de knoop doorgehakt en besloten om na korte tijd te stoppen. Een voor mij radicale beslissing. Dit had ik nooit eerder gedaan! Ik ben juist van de langdurige relaties (vriendschappen, 20 jaar politie) en nu had ik het nog geen 100 dagen volgehouden. Trouwens, waarom verantwoord ik me eigenlijk en voor wie?

        Nu moest ik het nog vertellen aan mijn collega’s. Een dubbel gevoel, zowel voor mij als voor hun. Reacties als “jammer maar begrijpelijk” en “Je moet altijd voor jezelf zorgen. Altijd.” Zo is het natuurlijk. “Moedig” en “inspirerend”. Beter de pleister en nu aftrekken dan over een half jaar, dan zijn we nog meer gehecht aan elkaar. Ik had dit kunnen weten natuurlijk, Boeddha benoemt dit juist in de Vier Edele Waarheden. Kort gezegd: het leven is lijden en dat komt onder andere doordat we gehecht zijn (aan goede en slechte dingen, mensen, situaties etc etc). Gelukkig is hervoor een oplossing: leren om niet of minder gehecht te zijn.

        Geen spijt

        De eerste 100 dagen heb ik niet gered, het waren er 91 om precies te zijn. Ik heb geen spijt van mijn korte avontuur in de zorg. Problemen, obstakels, tegenvallers komen op je levenspad om je iets te leren. Werken in de zorg was kennelijk mijn leermoment. Deze periode dwong mij te ervaren wat de gevolgen waren van het (alweer) hebben van een vaste, verantwoordelijke baan. Tevens heb ik ervaren wat ik wél nodig had en dat ik een keuze moest maken. Bijsturen na een “verkeerde” keuze kan altijd. Veel beter dan helemaal geen keuze maken. Ik had deze periode nodig om in te zien dat ik nu echt voor mijn bedrijf moet gaan, geen excuses meer.

        Comfortzone

        Waarom was het nou zo moeilijk om op te geven? Gewend zijn aan zekerheid, vasthouden aan bekende patronen, comfort. Waarden meegekregen in mijn jeugd, zorgen voor stabiliteit. Doen waarvoor je bent opgeleid. Dat is een interessante, ik ben namelijk óók opgeleid tot yogadocent (en coach en masseur) en niet alleen voor jurist of politiekundig bachelor.

        Het was mijn reptielenbrein, dat gevaar zag in het opgeven van die zekerheid, de angst die volgt, de onzekerheid die daarvoor in de plaats komt. Mijn reptielenbrein zorgt ervoor dat alles bij het oude blijft en dat wil ik niet meer. 

        Mijn bedrijf, het ondernemen an sich, is uit mijn comfortzone. Ondernemerschap heb ik van niemand meegekregen en is een grote ontdekkingsreis. Ik ben degene die mijzelf zekerheid geeft, mijn (natuurlijke) talenten zoals mijn rust en authenticiteit (is dat eigenlijk een talent?) zijn er altijd en zet ik in voor mijn healthy & happy life. En dat laatste gun ik iedereen.

        Alles dat werkelijk groots en inspirerend is,

        is gecreëerd door een individu

        dat kon werken in vrijheid.

        (Albert Einstein)

        Verder met Mijn Missie

        Vanaf half mei ben ik los, bevrijd van vastigheid. Dat laatste voelt wel lekker, zelf de spelregels bepalen. Dan starten de 100 dagen als zelfstandige, maar dan écht. Het voelt goed om te kiezen voor mijn Missie: anderen helpen ook een healthy & happy life te krijgen. Meer vitaliteit, meer balans en minder stress. Anderen helpen met mijn diensten, mijn talent om yoga te vertalen naar het Westen. Als je mijn lessen nu al volgt dan weet je dat yoga niets te maken heeft met lenigheid, dan weet je dat yoga je met beide benen op de grond houdt en dat je steeds meer in verbinding komt met jezelf. En dat je er flexibeler van wordt en het goed is voor blessures, das mooi meegenomen. Eerder heb ik hierover verteld bij de Ted X Politie. Mijn Ted Talk kun je hier zien. 

        Als mijn geest het kan bedenken

        en mijn hart het kan geloven

        dan weet ik dat ik het kan bereiken.

        (Jesse Jackson)

        Ter inspiratie

        Tot slot ter inspiratie een paar van mijn leermomenten:

        • kies voor jezelf, altijd
        • practice what you preach
        • energiegevers hebben voorrang
        • geluk gaat voor. Het is jouw taak om jezelf gelukkig te maken
        • een betere, ontspannen wereld begint bij jezelf
        • wees dankbaar voor een goede basis (voor mij: NL recht, Politieacademie) en van daaruit ga je weer verder
        • het leven is te kort om niet te doen wat je het allerliefste wilt
        • je bent nooit te oud om een radicale verandering te maken
        • “Het is nooit te laat om te worden, wat je had kunnen zijn” (George Elliot)
        • stoppen is ook een optie
        • maak die beslissing … NU
        • dit is jouw leven. Alleen jij bent verantwoordelijk voor de beslissing die jij neemt
        • hoe langer je wacht, hoe meer kansen je laat liggen  
        • ben moedig. Het meervoud van lef is leven. 

        Mocht je overwegen om ook ontslag of een andere radicale beslissing te nemen, lees dan het volgende hardop:

        Ik neem ontslag want … dit wil ik écht. Ik durf te kiezen voor verandering en verlaat mijn comfortzone. Ik neem die stap en kies voor mijn passie, mijn missie. Ik kies voor geluk. 

        Alles komt goed, echt waar.

        Namaste. 

        Deel dit artikel

        Yoga in uw bedrijf is altijd maatwerk.

        Ik kom graag langs om kennis met u en uw bedrijf te maken.
        Door alvast een aantal vragen te beantwoorden kan ik doelgericht op uw aanvraag in gaan. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.